Széchényi tér tér: az egykori Piactér, melyet 1860. szeptember 12-én, a város Képviselő testületének, törvényhatósági bizottsága nevezett el a legnagyobb magyarról. 1920: Piata Regele Ferdinand; 1941: Széchényi tér; 1995: Rózsák tere (Trandafirilor)

Vígh Károly: Marosvásárhelyi helynevek és földrajzi közszavak, Pallas-Akadémiai Könyvkiadó, Csíkszereda, 1996, 193. oldal
| Főtér (Széchényi tér)
 
|
---Petőfi Sándor tér
 
|
---Kis-köz
 
|
---Mikszáth Kálmán utca
 
|
---Deák Ferenc utca
 
|
---Erzsébet királyné utca
 
|
---Ferenc József utca
 
|
---Baross Gábor utca
 
|
---Unio utca (Korzó-köz, Bartók Béla utca)
 
|
---Mészáros köz
 
|
---Kossuth Lajos utca
 
|
---Szentgyörgy utca

Főtér 46-47. szám
Transilvania szálló épülete.
A szállodát az Ugron család építette. 1863-ban az épületben posta, majd földszintjén kávéház és étterem, illetve szállóda működött. 1915. július 27-én Ady Endre és felesége Boncza Berta , Bölöni György és felesége Márkus Ottilia itt szálltak meg. 1898-ban színházi előadások tartására alkalmas nagy előadótermet alakítottak ki, ahol bálokat is rendeztek. Az Appolóból kiszorult Thália Egyesület itt tartotta színi előadásait. Az első vásárhelyi mozgókép-bemutatót 1897-ben, majd a '30-as évektől az "Edison" mozgófilm-vetítéseit itt tartották.

 

Főtér 45. szám
Papp palota

A klasszicizáló, újbarokk stílusban épült bérházat Papp Zsigmond fűszer- és vaskereskedő megbízásából Nagy Győző mérnök tervezte, kivitelezője pedig Soós Pál volt. A Papp-palota 1898-ban készült el a Főtér és a Bolyai utca sarkán, szemben a Transzilvánia épületével, két emelet magassággal. Főhomlokzatán az emeleteket összefoglaló korinthoszi fejezetes oszloprendek, párkányok, a balusztrádsor a díszes vázákkal, a saroktorony, továbbá az ablaknyílások keretezése mind a klasszicizáló újbarokk díszes külső kiképzéssel készült. 1918-ban a ház gazdát cserélt, új tulajdonosa Bányai Géza (ezért Bányai palotának is nevezik) mészárosmester lett, aki a földszinten egy szépen berendezett mészárszéket és hentesárú kereskedést nyitott. Itt működött a Berdó söröző melynek elnevezése a tulajdonosok Bertia és Dobrota kezdőbetüit rejti magába. Az államosítás után az épületet különböző vállalatok használják irodáknak. 2002-ben privatizálták, renoválás alatt áll, állítólag szállodává alakítják.
2004 július: nyitás előtt a Hotel Concordia.

Bányai - Papp palota
A Főtér és a Bolyai utca sarkán álló emeletes házat a Papp család építtette. Papp Zsigmond vaskereskedő Nagy Győző tervei alapján Soós Pál kőmüves mesterrel. A Palota 1898-ban készült el két emelet magassággal. Főhomlokzatán az emeleteket összefoglaló korinthoszi fejezetes oszloprendek, párkányok, a ballisztrádsor a díszes vázákkal, a saroktorony továbbá az ablaknyílások keretezése mind a klasszicizáló újbarokk külső jegyét őrzik. A Bolyai utca felöli homlokzat is hasonló díszes kiképzéssel készült. 1918-ban a ház gazdát cserélt, új tulajdonosa Bányai Géza (ezért nevezik ma Bányai palotának) mészáros lett, aki a földszinten mészárszéket nyitott. 1945 után különböző vállalatok használják irodáik számára.
Keresztes Gyula: Marosvásárhely régi épületei, Difprescar, Mvhely, 105. old.


2003

2004

2004

 

Főtér 44. szám
A László féle szálloda.
A XIX. század elején épült, melynek földszintjén működött László-féle bálterem, vendéglő, majd az évek során Royal, New York, Csillag majd Maros étterem. A XX. század elején emelet ráépítéssel és hozzáépítéssel növelték, ott szállodát, éttermet, kávéházat müködtettek a tulajdonosok. Sajnos az épületet teljesen átalakították egy multinacionális bank székhelyévé.! Évtizedeken keresztül a város társasági életének kedvenc, első számú székhelye volt. Neve "jelképe" a század elejei, de a hatvanas évek városának is! Megszünése súlyos vesztesége a a város társasági életének!

Fodor S. Sándor: Marosvásárhelyi útikalauz, II. kiadás, Marosvásárhely, Impress Kiadó, 2000, 60. old.


Főtér 43. szám
Az egykori Rendőrség épülete.
1906-07- ben épült Keleti Béla építészmérnök tervei szerint. a Fa(e)igenbaum család számára, jellegzetes szecessziós homlokzattal. Az épület ,bádogos díszeit a Hatsek család domborította.
1959-ben történt felújításkor, sajnos a homlokzatot megfosztották eredeti díszeitől.

Fodor S. Sándor: Marosvásárhelyi útikalauz, II. kiadás, Marosvásárhely, Impress Kiadó, 2000, 60. old.
Keresztes Gyula: Marosvásárhely szecessziós épületei, Difprescar, Mvhely, 82-83. old.

Főtér 42. szám


   
Főtér és Mikszáth Kálmán utca sarka. A sarkon állt a Kohn Márton féle épület, híres borpincéjével, amelyet 1946-ban lebontottak. Helyébe épült az Artei filmszínház és lakótömb. (eredetileg telefonpalotát terveztek ide)

A honlapon látható képeslapok Gál József gyűjteményéből származnak.
További felhasználásuk, kizárólag a tulajdonos hozzájárulásával lehetséges.
2003©Flórián Cs.-Gál J.